ZAPACHOWO

Zajezdnia św. Wawrzyńca
Historia →
Ogród doświadczeń im. Stanisława Lema
Historia →
Hangar Czyżyny
Historia →

ZAPACHOWO

Człowiek, podobnie jak zwierzęta, ma zdolność rozróżniania i zapamiętywania zapachów. Ich ilość może być ogromna, a przywołane przez zapach wspomnienia potrafią przenieść nas w czasie wiele lat wstecz.



Zapach wytwarzany przez rośliny ma dwojaki cel: wabi zapylające je owady lub odstrasza organizmy zagrażające ich wegetacji. Zapach wabiący to dla zwierzęcia obietnica pożywnego nektaru. Posilający się gość przenosi na ciele pyłki, dzięki którym rośliny mogą się rozmnażać. Drugą przyczyną wonnych właściwości liści, łodyg czy korzeni jest odstraszanie pasożytów roślinnych, grzybów oraz drobnoustrojów. Pachnące olejki eteryczne zawarte w tkankach roślin niszczą patogeny i najczęściej są także gorzkie, co obniża walory smakowe i zniechęca zwierzęta do zjadania tych roślin. Stąd bierze się działanie lecznicze, grzybobójcze i bakteriobójcze roślin posiadających silne aromaty.